對付長輩圖

【更新:有關研究内寫用odds ratio,但我呢幅圖用relative risk既問題,請參考我下面用英文打既回應。簡單來講,就係test-negative design係近期先開始常用既研究方法,希望用case-referent study呢個方法,減少以前用其他研究方法時會出現既偏頗情況(bias),同時突破case-referent study只能計算OR既限制,令OR同RR相等。所以,研究結果就可以應用係vaccine efficacy既公式入面。如果唔明我講咩,我可以將下面留言翻譯做中文,不過呢個大工程如果有讀者request我先做啦。】

對付長輩圖既方法就係製造更多長輩圖。
呢個post簡直害人不淺,剩係英譯中已經譯錯曬。
請大家幫我proof-read下我既資料是否正確,謝謝!

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s