證據其實無用

尋晚唔小心同啲anti-vaxxer開火,發現好多爭拗源於大家對「關聯」、「因果關係」等字詞既理解唔同。

所以,本身想寫返幾篇流行病學101,等大家知道咩叫好既研究,點樣先可以從研究結果得出結論。

後來,有同學點醒左我,同呢班人講證據(evidence)根本無用,因為佢地既邏輯本身就唔係evidence-based,佢地以無科學根據為榮。對佢地黎講,自己既經驗、直覺先係值得相信。對抗醫學霸權就係critical thinking。當某啲研究結果對自己立場有利,就可以唔洗理研究既漏洞,奉為金科玉律,如果唔係就可以當你無到,完全唔理。仲可以大條道理話自己唔偏頗,反駁佢既人先係。

一日下來,灰到呢。

Btw,呢個網頁應該解決到好多anti-vaxxer既疑問,不過佢地應該唔會理。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s