別有用心

頭先行路返屋企,隔離有個阿婆自言自語,我好奇聽下,原來佢話自己一個月前俾人偷左手袋,而家無證件又無提款卡,攞唔到生果金。跟住佢同我講好肚餓,叫我買個杯麵俾佢。最後我同佢行左十分鐘去個茶餐廳,買左碗雲吞麵。

老闆娘好驚訝同時亦都覺得我應該比人呃左。阿婆再問我攞啲散銀搭車返屋企,老闆娘推我走,叫我下次唔好咁做。我以前應該會一笑置之,但人愈大其實見識多左,疑心愈重。走左我先發現自己滿身大汗,手攬住個背囊,原來好驚比人聲東擊西偷野。

其實一碗粉又真係唔貴,但只係人大左真係好驚人地別有用心。如果我諗野簡單啲,唔好胡思亂想自己嚇自己,幾好呢。

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s