其實做新聞可唔可以有少少操守?

其實做新聞可唔可以有少少操守?無錯,而家醫療事故好hit,咩都當係專業失德可以得到好多人關注,但唔代表要作啲因果關係出黎
1. 所有入侵性既程序都有風險,報道都寫明醫生已經解釋左利弊。其實醫生既專業就係平衡治療方案既好壞,幫助病人作出決定,唔可以assume所有野都有利無害
2. 其實報道都話左中風係源於心臟問題,點解標題檔可以講到係刺穿左動脈既direct effect?
3. (呢點想大家比啲input) 佢發現頸右側有血腫,如果佢migrate去個腦度導致中風,唔係應該左邊paralysis? 定係我get錯?

Btw, 點解篇報道內容重重覆覆,1999?

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s